Xi - Expertise - Websites & webapplicaties

Bij steeds meer projecten is het zaak om de resultaten aan een breder publiek te verspreiden. Het medium bij uitstek hiervoor is natuurlijk het Internet. In de ontwikkeling van websites is de afgelopen jaren veel gebeurd - koppeling met een database is tegenwoordig heel normaal. Toch komt daar vaak meer bij kijken dan klanten op het eerste gezicht denken.

Interactiviteit is het 'toverwoord', dat elke website toegankelijk(er) zou moeten maken. Echter, om die interactiviteit te bewerkstelligen, is het maken van een website niet voldoende - er moet een echte webapplicatie gebouwd worden. En hoewel dat tegenwoordig technisch geen probleem is, krijgen ontwikkelaars én opdrachtgever opeens weer te maken met de problemen van maatwerk applicaties zoals we die kennen uit de tijd voor de opkomst van het Internet, met als bekendste en wellicht ook gevaarlijkste: featuritis (ook wel creeping featurism genoemd).

Hoe meer er mogelijk is, hoe groter de verleiding om de applicatie van allerlei 'toeters en bellen' te voorzien. De grootste uitdaging bij het maken van een (interactieve) website is dan ook om het simpel te houden. Xi probeert dan ook altijd te werken volgens het KISS principe.

Xi heeft ruime ervaring met het bouwen van websites zowel voor overheidsorganisaties als voor commerciële bedrijven. Zie o.a. WetWetWet en WaterBase. Beide sites zijn voorbeelden van een opzettelijk eenvoudig gehouden gebruikersinterface. Bij WaterBase wordt de onderliggende data vaak geactualiseerd uit oorspronkelijk minder goed toegankelijke bron. Hiervoor is een methode ontwikkeld om snel veranderingen in de gegevens door te kunnen voeren op de website.